Pemanfaatan Bunga Telang Sebagai Upaya Anti Oksidan Pada Remaja Di Lingkungan SMK Patria Gading Rejo

Penulis

  • Winda Afikirtiani Universitas Aisyah Pringwesu
  • Sugiarto Universitas Aisyah Pringsewu
  • Mustopa Universitas Aisyah Pringsewu
  • Betty Simanjuntak Universitas Aisyah Pringsewu
  • Sufiana Larombia Universitas Aisyah Pringsewu
  • Dwi Joko Susilo Universitas Aisyah Pringsewu
  • Fitra Endi Fernanda Universitas Aisyah Pringsewu
  • Siti Sa'idah Universitas Aisyah Pringsewu

DOI:

https://doi.org/10.56359/kolaborasi.v5i1.465

Kata Kunci:

Telang Flowers, Tea, teenagers

Abstrak

Introduction: Telang flower (Clitoria Ternatea L.) is a type of flowering plant from the legume tribe with a purplish color that contains anthocyanin compounds as a source of antioxidants. Antioxidants play an important role in protecting the body from oxidative damage caused by free radicals that can trigger various degenerative diseases. One form of telang flower utilization is processed as a health drink. However, information regarding the utilization of telang flowers as a health drink is still very rarely known by the public, especially in teenagers.

Objective: The purpose of this service was to provide knowledge and skills to adolescents in the environment of SMK Patria Gading Rejo regarding the benefits of telang flowers as antioxidants and the correct way of processing.

Method: This public service was conducted by Desember 2024 with a lecture method using Project Still media and direct demonstrations to teenagers in the environment of SMK Patria Gading Rejo. 

Result: The results of this activity can increase participants understanding of the benefits of telang flower tea as an anti oxidant with an average pre test score of 35 and an average post test score of 80.5. In addition, participants can directly demonstrate how to make telang flower tea properly and correctly with a total percentage reaching 65% and participants who demonstrate less well and correctly only reach 35%.

Conclusion: There is an understanding of adolescents at SMK Patria Gading Rejo about the process of making and business opportunities for telang flower tea.

Unduhan

Data unduhan belum tersedia.

Referensi

Anam, M. C., & Pratama, B. R. (2022). Pemanfaatan Lahan Pekarangan untuk Budidaya Bunga Telang pada Warga Desa Kedawung di Masa Pandemi Covid-19. JAMU : Jurnal Abdi Masyarakat UMUS. https://doi.org/10.46772/jamu.v2i02.771.

Ansori, A., Sekaringgalih, R., Rachmah, A. N. L., Susanti, Y., A’yun, A. Q., & Lestari, I. P. (2023). Edukasi Pembuatan Teh Bunga Telang (Clitoria Ternatea L.) Di Desa Bagorejo Kabupaten Banyuwangi. Selaparang: Jurnal Pengabdian Masyarakat Berkemajuan. https://doi.org/10.31764/jpmb.v7i3.17254.

Aprilia, E. N. (2023). Pengaruh Pemberian Teh Bunga Telang (Clitoria Ternatea) terhadap Penurunan Tekanan Darah pada Lansia dengan Hipertensi. Jurnal Penelitian Perawat Profesional. https://doi.org/10.37287/jppp.v5i3.1664.

Dewi, N. W. R. K., & Santi, M. D. S. (2022). Pemanfaatan Dan Potensi Antioksidan Pada Bunga Telang (Clitorea ternatea L.). Jurnal Pharmactive.

Handito, D., Basuki, E., Saloko, S., Dwikasari, L. G., & Triani, E. (2022). Analisis Komposisi Bunga Telang (Clitoria ternatea) Sebagai Antioksidan Alami Pada Produk Pangan. Prosiding SAINTEK.

Ichsan, O. A. N., & Handayani, M. T. (2022). Aktivitas Antioksidan Beberapa Olahan Tanaman untuk Menjadi Produk Teh. Jurnal Ilmiah Betahpa.

Khoirunnisa Adelia, et al. (2023). Sosialisasi Pengolahan Produk Dari Bunga Telang Sebagai Inovasi Produk UMKM Di Desa Japanan, Mojowarno, Jombang. Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat.

Paujiah, S., Salman, S., & Hilmi, I. L. (2023). Penggunaan Bahan Alam Sebagai Terapi Pereda Nyeri Dysminorrhea Pada Remaja : Review Artikel. Journal of Pharmaceutical and Sciences. https://doi.org/10.36490/journal-jps.com.v6i1.8.

Putra, F. C., Huda, S., & Tami, A. F. (2023). Sosialisasi Pemanfaatan Bunga Telang Sebagai Inovasi Produk Lokal Baru di Desa Japanan. Jurnal Informasi Pengabdian .

Wahidatul Arifatin, F., Auliyah, I., Anugraini Rhomadlonia, D., & Arif Sulthoni, M. (2021). Pelatihan Pembuatan Minuman Modern Dari Bunga Telang Untuk Ibu PKK Desa Solokuro. Jurnal Pengabdian Nasional.

Widjajanti, H., Aminasih, N., Muharni, M., & Arwinsyah, A. (2023). Pengolahan Bunga Telang (Clitoria Ternatea) Sebagai Minuman Kaya Antioksidan Dan Pewarna Alami Makanan. Jurnal Altifani Penelitian Dan Pengabdian Kepada Masyarakat. https://doi.org/10.59395/altifani.v3i3.399.

Yumni, G. G., Sumantri, S., Nuraini, I., & Nafis, I. J. (2022). Profil Antioksidan Dan Kadar Flavonoid Total Fraksi Air Dan Etil Asetat Ekstrak Etanol Bunga Telang (Clitoria Ternatea L.). Cendekia Eksakta. https://doi.org/10.31942/ce.v7i1.6547.

Diterbitkan

05-02-2025

Cara Mengutip

Afikirtiani, W., Sugiarto, Mustopa, Simanjuntak, B., Larombia, S., Joko Susilo, D., Endi Fernanda, F., & Sa’idah, S. (2025). Pemanfaatan Bunga Telang Sebagai Upaya Anti Oksidan Pada Remaja Di Lingkungan SMK Patria Gading Rejo. Kolaborasi: Jurnal Pengabdian Masyarakat, 5(1), 34–40. https://doi.org/10.56359/kolaborasi.v5i1.465