Pengembangan Pengetahuan Masyarakat Desa Kawunglarang Menyiapkan Jahe Sebagai Bahan Jamu

Penulis

  • Endrian Waluyo STIKes Muhammadiyah Ciamis
  • Nia Kurniasih STIKes Muhammadiyah Ciamis
  • Susan Sintia Ramadhani STIKes Muhammadiyah Ciamis
  • Rian Ismail STIKes Muhammadiyah Ciamis
  • Jhidan Ramdhan STIKes Muhammadiyah Ciamis

DOI:

https://doi.org/10.56359/kolaborasi.v5i1.468

Kata Kunci:

Female Farmer, Herbal Medicine, Ginger

Abstrak

Introduction: Dependence on chemical drugs is a problem in the modern era, so innovation is needed. But besides innovation, it can also be done against the narrative of past medicine, one of which is herbal medicine. So the empowerment of herbal medicine as a substitute for modern medicine needs to be raised again as a characteristic of Nusantara culture. So, modern society needs to re-examine how to prepare medicinal plants to be suitable for consumption and provide the right effectiveness. Knowledge is needed to process and prepare the right ginger plants as herbal medicine ingredients.

Objective: Increase community knowledge in cultivating land and proper fertilization for ginger plants as herbal medicine ingredients.

Method: Community service is carried out through direct practice in the field and the use of regional languages ​​followed by female farmers in Kawunglarang Village, Rancah, Ciamis, West Java.

Result: Community knowledge has increased from previously having an average of 80.5 to 99.

Conclusion: Increased knowledge is expected to be one of the indicators for preserving the cultivation of red ginger as one of the typical Indonesian medicinal plants

Unduhan

Data unduhan belum tersedia.

Referensi

Endang Purwati, A., Asmarani, S. U., & Sandriani, S. (2023). Edukasi Pemanfaatan Tanaman Obat Jahe Merah untuk Mengurangi Emesis Gravidarum dengan Media Informasi Leaflet. Kolaborasi: Jurnal Pengabdian Masyarakat, 3(4), 245–252. https://doi.org/10.56359/kolaborasi.v3i4.301

Firmansyah, A., Jahidin, A., & Nur Isriani, N. (2019). Efektivitas Penyuluhan Dengan Menggunakan Media Leaflet Dan Video Bahasa Daerah Terhadap Pengetahuan Bahaya Rokok Pada Remaja. Bina Generasi : Jurnal Kesehatan, 11(1), 80–86. https://doi.org/10.35907/bgjk.v11i1.138

Sadiah, S., Aziz, S. A., Ilmiawati, A., & Ridwan, T. (2023). Peningkatan Nilai Tambah Tanaman Obat pada Pekarangan Rumah Ibu-ibu PKK (Pemberdayaan Kesejahteraan Keluarga) Kecamatan Pasirwangi, Kabupaten Garut. Agrokreatif: Jurnal Ilmiah Pengabdian kepada Masyarakat, 9(2), 198–205. https://doi.org/10.29244/agrokreatif.9.2.199-205

Saputri, L., Hastuti, D., & Budhiastuti, R. (2018). Respon pemberian pupuk urea dan pupuk kandang sapi terhadap pertumbuhan dan kandungan minyak atsiri tanaman jahe merah. 7, 1–7.

Sundaryono, A., Karyadi, B., Ruyani, A., Nursaa’adah, E., & Listiono, A. E. (2023). Pelatihan Pemanfaatan Tumbuhan Obat yang Berpotensi sebagai Obat Covid-19 kepada Guru-guru IPA se Kabupaten Kaur. Dharma Raflesia : Jurnal Ilmiah Pengembangan dan Penerapan IPTEKS, 21(1), 109–118. https://doi.org/10.33369/dr.v21i1.19403

Thoybatunnisa, E., & Risnain, Muh. (2022). Pembuatan Apotek Hidup Sebagai Upaya Peningkatan Kesehatan Masyarakat di Desa Lembar Selatan, Kec. Lembar, Kab. Lombok Barat, NTB. Jurnal Pengabdian Magister Pendidikan IPA, 5(4), 74–78. https://doi.org/10.29303/jpmpi.v5i4.2238

Ulfiana, V., Susanti, L. D., Hermanita, H., & zuardi, H. (2021). Peran Perempuan Dalam Upaya Peningkatan Ekonomi keluarga. SETARA: Jurnal Studi Gender dan Anak, 3(1), 41–65. https://doi.org/10.32332/jsga.v3i1.3193

Widayati, S., & Marliyah, L. (2023). Sosialisasi Pemanfaatan Tanaman Obat Keluarga Bagi Masyarakat. Manggali, 3(1), 99–109. https://doi.org/10.31331/manggali.v3i1.2441

Wina Safutri, Yamsi Nurfala, & Meiliya Areza. (2023). Penyuluhan Pemanfaatan Tanaman Obat Keluarga (TOGA) dan Pelatihan Budidaya Tanaman di desa Wonodadi rt. 002 rw. 002 kecamatan gadingrejo kabupaten pringsewu lampung. jurnal pengabdian kepada masyarakat ungu( abdi ke ungu), 5(1), 1–7. https://doi.org/10.30604/abdi.v5i1.1027

Diterbitkan

09-02-2025

Cara Mengutip

Waluyo, E., Kurniasih, N. ., Ramadhani, S. S. ., Ismail, R., & Ramdhan, J. . (2025). Pengembangan Pengetahuan Masyarakat Desa Kawunglarang Menyiapkan Jahe Sebagai Bahan Jamu . Kolaborasi: Jurnal Pengabdian Masyarakat, 5(1), 48–52. https://doi.org/10.56359/kolaborasi.v5i1.468